Ömlik a pénz a sportba Szolnokon – 280 millió forintot kap az utánpótlás-nevelés

Megosztás

Nem volt szűkmarkú Szolnok képviselő testülete legutóbbi ülésén, amikor sok más mellett egy majdnem 300 millió forintos támogatásról döntöttek.150, 40, és 90 millió: ilyen arányban oszlik meg az önkormányzat által nyújtott segítség három sportág, a kosárlabda, a vízilabda és a futball között.

Kétségtelen, hogy az utánpótlássport, a fiatalok mozgási lehetőségeinek bővítése, az őket körülvevő infrastruktúra fejlesztése elengedhetetlen a XXI. században, de mégis sokak számára meglepőnek tűnhet, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között, pont azon a testületi ülésen, ahol egyébként másfél milliárd forint hitelfelvétel mellett döntöttek a közösségi közlekedés finanszírozásához, ilyen nagy összegben támogatják az utánpótlásnevelést. Az ülésen felvetett témákról részletesebben itt olvashatnak.

A testület elé került előterjesztésben hangsúlyozzák a szolnoki kosárlabda, vízilabda és labdarúgás kiemelt szerepét. Az Olajbányászt ugyan az elmúlt években lekörözte a Szombathely, utoljára a 2017/18-as nyertek bajnokságot, de az egyik legeredményesebb hazai klub, míg a Szolnoki Dózsa hat éve megnyerte a Bajnokok Ligáját. Ha kakukktojást kell keresnünk a vidéki fellegvárnak számító kosár- és vízilabdacsapat után, az a labdarúgás.

A szebb napokat is látott Szolnoki MÁV jelenleg a harmadosztályban szerepel, de hozzá kell tenni, hogy az U6-os korosztálytól U19-ig többszáz igazolt, fiatal játékosuk van.

A kosárlabdacsapat is jelentős támogatásban részesül

Tény, hogy Szolnoknak gazdag sportmúltja van, amit az önkormányzatnak és a lakosoknak egyaránt ápolniuk kell, de nem csoda, ha egyesek számára az utánpótlás ilyen nagy mértékű támogatása megkérdőjelezhető, úgy, hogy a tömegsport jelenleg nem élvez ilyen kiemelt figyelmet, a tiszaligeti strand kapcsán például nevetségesen sokat csúszik az átadási határidő.

A 2023/2024. sportévadtól sportévadonként az önkormányzati szerepvállalás mértéke a kosárlabda szakág tekintetében 150 millió, a vízilabda működtetésben az utánpótlásnevelés támogatását 40 millió forint értékben határozták meg, a labdarúgás pedig 90 milliót kap.

Rehó János KDNP-s szolnoki képviselő a közösségi médiában megosztott beszámolója mellett megemlítette, hogy sajnálattal látja, hogy volt olyan képviselőtársa, akinek „nem fontos gyermekeink sportolása”, utalva arra, hogy egy tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést. Rehó szerint tehát, aki nem kíván igennel, vagy nemmel szavazni az utánpótlást érintő támogatásokat illetően, az egyenesen utálja a gyerekeket.

Kép: Szolnoki Máv Utánpótlás FC, Szolnoki Olajbányász Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek